خولان دریا

نام علمي : Hippophae rhamnoides تيره : Elaeagnaceae

نام فارسي : درخت سنجد تلخ ، كام، كهام به آلمانی sanddorn و به صورت آبمیوه مخلوط با سیب هم خورده می شود.
گیاه دارویی است.

درختچه ایست خاردار و به ارتفاع 1 تا 3 متر که به حالت وحشی وجود دارد نام علمی آن یونانی است و از دو واژه Hippos به معنای اسب و pheos که نباتی است خاردار تشکیل یافته است انتشار این درختچه در اروپا و آسیای غربی و مرکزی است و تا مغرب چین و شمال غرب هیمالیا پیش می رود و در ایران در ارتفاعات البرز تا آذربایجان و طالقان و دره کرج انتشار دارد و برای پرچین باغها بکار می رود. از ریشه های ضخیم این درختچه به سهولت پا جوشهای بسیاری خارج می شود که خود موجبات انبوه شدن گیاه را در ناحیه ای فراهم می آورد و از این جهت است که در اراضی ماسه ای سواحل دریاها برای جلوگیری از حرکت تپه های ماسه ای این درختچه را می کارند تا به سهولت بر اثر انبوه شدن جلوی پیشرفت این تپه ها را بگیرد. برگهائی دراز و باریک ، نوک تیز و به درازای 5 تا 6 و به عرض یک سانتی متر دارد. پهنک برگ آن فاقد دندانه ولی دارای دمبرگ بسیار کوتاه است سطح فوقانی پهنک برگهای آن به رنگ سبز خاکستری ولی سطح تحتانی آنها نقره ای و پوشیده از فلسهای مایل به خرمائی است گلهای آن که در اوائل بهار ظاهر می گردد ، رنگ مایل سبز دارد و بر دو نوع نر و ماده می باشد. میوه اش کوچک تقریباً کروی به رنگ زرد و نارنجی و دارای طعم ترشی است. دوران گل دهی : اردیبهشت – خرداد زمان برداشت میوه ها : اردیبهشت تا آبان

برداشت

میوه های آنرا با دستکش می چینند میوه های آنرا بصورت تازه با حرارتی ملایم و بدون تماس با وسایل فلزی بصورت شربت مربا یا مارمالاد درست می کنند. میوه آن و موادی که از این میوه تهیه می شود دارای طعم ترش وکمی کس است.

دامنه انتشار

نواحی مختلف البرز، گچسر ، اطراف تهران ، کرج ، شهر شانک در ارتفاعات«220 متری» ونک ، میگون پس قلعه ، قزوین ، آذربایجان : قره داغ نام های محلی : نام محلی آن سنجد تلخ ، کام ، کهام (دره کرج) کاه (در طالقان) چالي (در قره تپه و ایشلق در میانه) کوکورد (آذربایجان غربي).منبع:دانش نامه رشد

Sea-buckthorn

By Subhuti Dharmananda, Ph.D., Director, Institute for Traditional Medicine, Portland, OR(ITM

در كشور هاي چين، روسيه،سويس وژاپن هزاران كارخانه در امر توليد اين محصول بسيار با ارزش مشغول فعاليت هستند.با توجه به اين كه اين درختچه در اكثر اراضي شور و قليائي مي تواند رشد بكند، و به دليل مقاوم بودن و قابليت تهاجمي آن، براي كوير زدايي و تثبيت شن هاي روان عامل بسيار موثري است ، از اينرو پيشنهاد مي گردد عوامل دولتي وNGOهاي توسعه گرا در راستاي توسعه اين گياه بسيار مفيد كوشش نمايند.محصولات به دست آمده از فرايند ميوه و برگ و دانه اين گياه ، شامل محصولات آرايشي- بهداشتي ، دارویی و غذايي مي باشد.

دامنه انتشار
نواحی مختلف البرز، گچسر ، اطراف تهران ، کرج ، شهر شانک در ارتفاعات«220 متری» ونک ، میگون پس قلعه ، قزوین ، آذربایجان : قره داغ نام های محلی : نام محلی آن سنجد تلخ ، کام ، کهام (دره کرج) کاه (در طالقان) چالی (در قره تپه و ایشلق در میانه) کوکورد (آذربایجان غربی)

دوران گل دهی : اردیبهشت – خرداد
زمان برداشت میوه ها : اردیبهشت تا آبان

سنجد صحرایی، سرشار از ویتامین «ث»

در فارسی به آن کام می‌گویند و بعضی‌ها به آن کهام گویند. در اطراف تهران به آن سنجد صحرایی گویند و در زبان عربی به آن (شوک‌‌القصار) گویند و از ریشه آن می‌توان همانند چوبک برای شستن البسه استفاده کرد.
عده اى از اعراب به آن غاسول رومى لقب داده اند (غاسول به معنى چوبك است ) ولى در كتب دارويى قديم به نام ((ابوقانس )) ياد شده است .

میوه سنجد صحرایی گرد و به رنگ زرد نارنجی است و طعم آن ترش است. این میوه سرشار از ویتامین «ث» بوده و اکنون آن را جهت استخراج این ویتامین، بیشتر می‌کارند. در اروپا از میوه آن مارمالاد درست می‌کنند. درختچه آن در دامنه البرز، مخصوصا اطراف تهران، ونک، شهرستانک، سپهسالار، میگون، کرج و گچسر به طور خودرو به عمل می‌آید. در دامپزشکی از میوه و پوست درخت آن برای معالجه امراض جلدی استفاده می‌کنند.

Share

دیدگاهتان را بنویسید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



بازگشت به بالا


Greenmatech
Iran
output_nrpmHy
Euratra
Iran
notruf

 

فیسبوکگوگلاینستاگراملینکدینjobتوییتر