خواص گیاه وشا

vesha

صمغی است که بخور کنند بوی خوش را، این صمغ معطر است و در آتش ریزند و آن صمغ فرولا گالبانی فرا ۞ باشد، و آن را باریجه نیز نامند: کندر و وشا. (گیاه شناسی گل گلاب

گياه وشا (اُشتک) چند ساله، علفي و منفرد مي باشد كه داراي ساقه بلند و استوانه اي و شاخه هاي منشعب با رنگ سبز مايل به خاكستري مي باشد. وشا گياهي است كه ماده موثره آن براي استفاده دارويي و صنعتي صادر مي شود. صمغ حاصل از وشا داراي خواص درماني متعددي از جمله :خلط آور، ضد اكسيداسيون و ضد ميكروب مي باشد. اين گياه در يك خاك معمولي مي رويد و جوانه زني این گیاه از نيمه دوم اسفند و گلدهي آن از اواِيل اردبِهشت تا اواخر اردبيهشت و محصول دهی آن اواخر اردبيهشت تا مرداد مي باشد. از جمله رویشگاههای وشا در استان یزد،در روستای علی آبادچهل گزی می باشد.

صمغ گياهى هستم كه به فارسى به آن اشه اشك و كندل مى گويند. عربى من اشق معرب اشه مى باشد. فرنگيها به من “گم امونياك ” گويند و همچنين مرا از گياه ديگرى كه در باد قيس به كماى اسب معروف است ، مى گيرند ولى معلوم نيست خواص ما يكى باشد.
من همان صمغى هستم كه معمولا در ايران مرا همراه با اسفند دود مى كنند و بوى آنرا براى رفع چشم زخم مفيد مى دانند .
من در اثر شكاف طبيعى يا مصنوعى كه در ساقه ها و يقه گياه بوجود مى آيد بيرون مى آيم و بهتر است با ابزارهاى مخصوص شكافهاى متعدد بر ساقه هاى من ايجاد كنند تا صمغ بيشترى بگيرند ولى اين عمل تيغ زدن بايستى قبل از گل دادن گياه من صورت گيرد و چون مقدار صمغ در ريشه من زياد است ، در يقه گياه من (قسمتى كه ريشه از ساقه جدا مى شود) هميشه مقدار زيادى صمغ توده مى شود. ولى چون با خس و خاشاك مخلوط است ، به مرغوبى صمغهاى اشكى مه از شكاف شاخه ها مى چكد نيست . صمغ من كمى معطر بوده و در اثر گرماى هوا نرم مى شود و با آب ممزوج مى گردد. من مقوى ، قاعده آور، خلطآور، و براى رفع حساسيت اثر قطعى دارم ، و در صنعت داروسازى از من فراورده هاى بسيارى جهت جلوگيرى و درمان حساسيت ، برنشيت مزمن ، تنگى نفس (آسم ) و امراض ‍ ريوى مى سازند كه در داروخانه ها به اسامى مختلف مشهور مى باشند.

vesha2

در طب قديم در ماهيت من اختلاف كرده اند و فوايد زيادى را به من نسبت داده اند، و چون علت اصلى بسيارى از بيماريها حساسيت است ، براى بيماريهايى كه ناشى از حساسيت مى باشند سود فراوانى دارم و روى هم رفته ، براى رفع كهير دارويى مؤ ثرتر از من نيست ، و از راه نوشيدن و شستشوى بدن هر دو مؤ ثر مى باشد. نوشيدن آب و خوردن من كرم روده را مى كشد و رطوبت معده را از بين مى برد. خوردن آن با سركه جهت سپرز و جوشانده جو جهت تنگى نفس و امراض ريوى و با عسل جهت صرع (هيسترى ) و زهكشى رطوبات سينه نافع است ، خوردن من به مقدار كم بعد از داروهاى مسهل ، بر طرف كننده مضار آنها مى باشد .
من مسكن درد كمر و عرق النساء (سياتيك ) مى باشم و ضماد من با سركه مفاصل را نرم مى كند و كك و مك و آثار سياهى پوست را برطرف مى كند. اگر سر شما شوره مى زند مرا با كمى حنا مخلوط كرده و به سر بماليد تا بر طرف شود. سرمه كردن صمغ من براى رفع رطوبت چشم و جوش پلك مفيد است . مرهم من جهت از بين بردن گوشت زيادى و روياندن گوشت تازه سودمند مى باشد. مقدار خوراك من از نيم مثقال تا يك مثقال است .

Share

دیدگاهتان را بنویسید

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



بازگشت به بالا


Greenmatech
Iran
output_nrpmHy
Euratra
Iran
notruf

 

فیسبوکگوگلاینستاگراملینکدینjobتوییتر